
Top 5 winterplanten
Lang niet iedereen wordt vrolijk van de winter met zijn grijze, donkere en korte dagen. Veel mensen kijken uit naar de lente wanneer de wereld weer groen begint te kleuren. Maar weet je dat er genoeg planten zijn die juist in de winter op hun mooist zijn? Daarnaast bieden deze planten ook nog eens een voedingsbron voor vogels en insecten gedurende de koude wintermaanden. Jonkers brengt graag wat meer kleur in deze winterse dagen met onze top 5 winterplanten!
Toverhazelaar – Hamamelis x intermedia ‘Jelena’
Deze sierheester geeft een jaar rond een bijzonder mooi beeld. In de herfst veranderen de groene bladeren in prachtig geel-oranje-rood. En hoewel deze heester in de winter zijn bladeren verliest, staan de takken in de maanden december en januari in bloei. De betoverende oranje bloemen zijn een lust voor het oog. Plaats deze op een zonnige plek zodat de winterzon de bloeiende takken nog mooier oplicht.

Soort gewas: Sierheester
Hoogte: 200 tot 300 cm
Bloeiperiode: December – januari
Bloemkleur: Oranje
Bladkleur: Groen
Grondsoort: Vochtig – niet te kalkrijk
Standplaats: Zonnig
Mahonia x media ‘Wintersun’
Deze wintergroene heester geeft in de winter kleur aan jouw tuin. De bladeren kleuren in de winter rood/brons en in de maanden december en januari staat deze heester in bloei. De bloeiwijze is opvallend. De bloemen groeien in trossen van 25 tot 35 centimeter omhoog en hebben een sterke geur. Na de bloei komen er bessen aan de plant dus vormt de plant een voedingsbron voor vogels in de late winter. De plant is bestand tegen temperaturen tot -15 en kan de Nederlandse winters dus met gemak aan.

Soort gewas: Wintergroene sierheester
Hoogte: 120 – 200 cm
Bloeiperiode: Hele jaar
Bloemkleur: Geel / groen
Bladkleur: Groen
Grondsoort: Gemiddeld
Standplaats: Halfschaduw / schaduw
Nieskruid of Kerstroos – Helleborus argutifolius
Deze vaste plant is ook weer zo’n prachtige winterbloeier. De plant behoudt zijn mooie, decoratieve en leerachtige bladeren in de winter. De prachtige bloemen steken hun kop op vanaf januari en blijven bloeien tot april. Hiermee is het ook voor de bijen die ontwaken uit hun winterslaap een welkome voedingsbron.
Al sinds de oudheid worden de wortels van de plant gebruikt voor medicinale doeleinden. Zo zouden de tot poeder vermalen wortels onder andere het niezen opwekken bij het opsnuiven. Vandaar de naam nieskruid.

Soort gewas: Wintergroene vaste plant
Hoogte: 30 – 50 cm
Bloeiperiode: Januari – april
Bloemkleur: Geel
Bladkleur: Groen
Grondsoort: Humusrijke, goed doorlatende kalkhoudende grond
Standplaats: Halfschaduw / schaduw
Winterjasmijn – Jasminum nudiflorum
In het najaar verliest de Winterjasmijn zijn blad. Echter vanaf december beginnen de gele, geurende, stervormige bloemen te verschijnen aan de kale takken. Op een zonnige plek geeft deze plant meer bloemen dan in de schaduw. Na de bloei vormen de bladeren zich weer aan de groene takken.
Deze sierheester wordt veel als gevelplant gebruikt. Met een ondersteunende klimconstructie groeit hij plant prima de hoogte in.

Soort gewas: Sierheester
Hoogte: 250 – 300 cm
Bloeiperiode: December – februari
Bloemkleur: Geel
Bladkleur: Groen
Grondsoort: Goede tuingrond – niet te nat
Standplaats: Zon
Vuurdoorn – Pyrancantha ‘Orange Charmer’
Van deze sierheester is het niet de bloem die de winter kleur geeft, maar de opvallend vuurkleurige bessen. Vanaf september verschijnen deze in trossen aan de plant. De gehele herfst en winter blijven de bessen aanwezig. Hiermee zijn ze dan ook een traktatie voor vogels gedurende de koude periode. De Vuurdoorn brengt dus zowel kleur als leven in de tuin!
De plant is wintergroen en wordt vaak langs een muur of schutting geleid, maar wordt ook geregeld als haagplant ingezet. In mei/juni bloeit de plant met witte bloemen. Maar let op voor de doorns!

Soort gewas: Sierheester
Hoogte: 200 – 300 cm
Bloeiperiode: Mei – juni
Bloemkleur: Wit
Bladkleur: Groen
Grondsoort: Humusrijk en vochtig
Standplaats: Zon
Bekijk ook onderstaande pagina’s