waterhergebruik en regenwater opvang

Borrelende toiletten, straten die blank staan, ondergelopen kelders... overheden en instanties doen er alles aan dit tegen te gaan. Maar, een goede waterhuishouding begint in jouw eigen tuin. Daarom helpt Jonkers jouw tuin waterklaar te maken.

waterhergebruik en regenwater opvang; de oplossing voor wateroverlast!

Wereldwijd krijgen we door klimaatverandering steeds vaker te maken met langdurige droogte en hevige neerslag. Hierdoor ontstaat watertekort en wateroverlast. Om dit probleem in de dammen, halen veel gemeenten het regenwater van de riolering af. Dit is echter niet voldoende om het waterprobleem definitief op te lossen. Alleen met de hulp van jou als inwoner kan er écht een verschil gemaakt worden.

Benieuwd hoe wij daarbij kunnen helpen? Neem snel contact op!

Zo maak je jouw tuin waterklaar

Maak jouw tuin waterklaar! Lees hier onze tips hoe je dit doet.

  1. Beplanting
    Een kale bodem droogt snel uit. Door de harde korst kan de bodem geen water meer opnemen. Beplanting voorkomt dit door het water vast te houden en de doorworteling van de grond te verbeteren, waardoor het infiltratievermogen toeneemt. Bovendien biedt beplanting ruimte voor leven en zorgt verdamping voor verkoeling van de omgeving.
  2. Groene daken
    Groene daken hebben veel positieve effecten. Ze bufferen regenwater, houden het eronder liggende vertrek koel en zorgen voor meer biodiversiteit. Er zijn verschillende typen groene daken: dakterras, dakmoestuin, sedumdaken, solargroendak en gevelbegroeiing. Tip: Ga na of jouw gemeente subsidie verstrekt voor de aanleg van een groen dak.
  3. Waterdoorlatende verharding
    Minimaliseer verharding in de tuin en kies, waar mogelijk, voor waterdoorlatende materialen. Dit biedt meerdere voordelen: regenwater kan in de bodem zakken en het grondwater aanvullen, zonder via een putje of het riool afgevoerd te worden. Voor je terras kun je bijvoorbeeld rasters gebruiken met een grindlaag erover. Of houten vlonders met gaten of spleten. Zo kan het regenwater wel de grond in, maar blijven stoelen en tafels stevig staan.
  4. Geveltuintje
    Het verwijderen van een rij tegels langs de gevel van jouw huis zorgt ervoor dat het van de gevel afstromende regenwater in de grond kan infiltreren. Door klimplanten in de geveltuin te plaatsen, blijft het begroeide deel van de gevel in de zomer koel. Bovendien hoef je planten in de volle grond minder vaak water te geven dan planten in een pot.
  5. Regenwateropslag
    Je kunt regenwater opvangen en opslaan om dit later te gebruiken voor bijvoorbeeld het bewateren van jouw planten. Er zijn vele vormen en maten van regenwateropslag, waaronder een regenton. Let er wel op dat de opslag weer leeg is als er een regenbui aan komt en dat er een overloop is voor als de opslag vol is. Tip: Plaats jouw regenton op een schaduwrijke plaats. Dat zorgt ervoor dat het regenwater schoon en fris blijft.
  6. Buffervijver De schuine, beplante oevers van een regenwaterbuffervijver dragen bij aan de biodiversiteit en helpen jouw tuin koel te houden. Een buffervijver is vooral nuttig in gebieden met kleigrond en een hoge grondwaterstand. Bij de aanleg is het belangrijk dat de vijver diep genoeg is, zodat waterdieren zowel bij lage waterstanden als bij vorst kunnen overleven. Houd minimaal 80 cm aan, maar liefst 1,5 meter voor een betere waterkwaliteit. De buffercapaciteit van een regenwatervijver is beperkt, dus zorg voor een overstort.

Waarom kiezen voor een waterklare tuin?

Het riool is bij extreme neerslag niet altijd in staat om water snel af te voeren. Door jouw tuin waterklaar te maken, kan het regenwater in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen. Het regenwater hoeft dan niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast bij hevige regenbuien te voorkomen.

Door regenwater in jouw tuin vast te houden warmt bovendien de directe woonomgeving minder op. Dit kun je doen door jouw tuin te vergroenen, door verharding achterwege te laten waar dit niet noodzakelijk is en door het aanleggen van groene daken, greppels en vijvers. Veel groene tuinen maken van jouw stad een aangename, leefbare stad.

Voordelen van een waterhergebruik en regenwater opvang

Zojuist hebben we tips gegeven om jouw tuin waterklaar te maken. Hierbij zetten we nog eenmaal de voordelen van een waterklare tuin op een rijtje:

Minder wateroverlast in en om jouw huis

Regenwater kan in de bodem zakken en het grondwater aanvullen, zonder via een putje of het riool afgevoerd te worden.

Meer biodiversiteit

Een waterklare tuin voorkomt dat regenwater snel afvloeit naar het riool, waardoor er meer water beschikbaar blijft voor planten, dieren en bodemorganismen. Dit bevordert een gezondere en diversere plantengroei, wat op zijn beurt weer zorgt voor een breder scala aan insecten, vogels en andere dieren.

Klimaatadaptie

Veel waterklare tuinen maken van jouw stad een groene, beter waterbufferende en koele stad.

Veelgestelde vragen over waterhergebruik en regenwater opvang

Om te bepalen wat er in jouw (bedrijfs)tuin nodig en mogelijk is, voeren we een inspectie uit gevolgd door vakkundig advies.

Waterklaar biedt diverse subsidies om jouw tuin en huis klimaatbestendiger te maken. Denk aan ondersteuning voor het afkoppelen van regenwater, het plaatsen van regentonnen, groene daken en waterdoorlatende verhardingen.

https://waterklaar.nl/subsidie

Afhankelijk van wat er in jouw tuin nodig en mogelijk is, maken we een offerte. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Vraag Vrijblijvend Advies aan

Ontdek jouw Mogelijkheden voor een waterklare tuin

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe Jonkers jouw omgeving kan vergroenen. Samen bouwen we aan de groene stad van de toekomst!

Bas Janssen | Projectmanager

Bas Janssen - Jonkers

Vraag Vrijblijvend Advies aan

Ontdek de Mogelijkheden voor een daktuin

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe Jonkers jouw omgeving kan vergroenen. Samen bouwen we aan de groene stad van de toekomst!

Bas Janssen | Projectmanager

Bas Janssen - Jonkers