
Aangenaam:
Gert-Jan – Heem
Gert-Jan is natuurtechnisch adviseur van Heem en verbonden aan Ciran Nederland. Hij houdt zich dagelijks bezig met het terugbrengen en ontwikkelen van natuur in de stedelijke omgeving. De afgelopen twintig jaar heeft hij zich vooral gespecialiseerd in inheemse, kruidenrijke vegetaties. Wij vroegen Gert-Jan naar het belang van groen en Heem in onze omgeving.
Wat is het effect van een groene omgeving op mensen en dieren?
“Wat een beetje groen met mensen en dieren doet, is van onschatbare waarde. Een groene leefomgeving heeft veel positieve effecten. In een groene omgeving kunnen we ons beter concentreren, groen maakt ons creatiever. Loop je te peinzen over iets? Maak dan eens een ommetje in het groen en je ontdekt een oplossing! Ook staat groen in verband met minder ziekteverzuim, minder criminaliteit en minder overgewicht. Zo kan groen de genezing bevorderen en heeft het een positief effect op het geluksgevoel.
Een groene omgeving is ook voor dieren van levensbelang. Een inheemse kruidenrijke vegetatie, een zogenaamde bloemenweide, trekt bijvoorbeeld vogels, insecten en amfibieën aan. Ze vinden hier een plek om te schuilen, om in te leven en om van te eten. Denk bijvoorbeeld aan vlinders, het roodborstje, de egel, putters en bijen. Al in het eerste groeiseizoen ontstaat er een levendige biotoop.”
Voor wie is een bloemenweide interessant en op welke manier?
“Iedereen die het positieve effect van groen erkent en er belang aan hecht. Maar ook als je de schoonheid van de natuur graag in je directe omgeving wilt. Een bloemenweide ziet er niet alleen kleurrijk uit, het verhoogt het welbevinden van omwonenden, het onderhoud is relatief beperkt en door de toegenomen biodiversiteit krijgen plaagdieren minder kans. Zo worden er speciale bloemengesels gebruikt ter bestrijding van de eikenprocessierups en engerlingen. Dit maakt een bloemenweide interessant voor zowel particulieren, bedrijven als gemeenten.”
Hoe kan een bloemenweide worden toegepast?
“Een bloemenweide is geschikt voor diverse doeleinden. Afhankelijk van het doel en het gewenste beheer kiezen we het soort planten. Voor een speelweide of een particuliere tuin waarin kinderen spelen, kiezen we voor planten die tegen een stootje kunnen. Voor een kantoortuin, of zogenaamd kijkgroen, selecteren we meer kwetsbare planten. Door het passieve gebruik van een kantoortuin is de kans kleiner dat deze planten beschadigd raken.”
Hoe gaat het selecteren van het juiste bloemenmengsel precies in z’n werk?
“We gebruiken de bestaande grond als fundament bij het aanleggen van een bloemenweide. Dit is anders dan bij de aanleg van een tuin, want dan pas je de bodem aan op de planten die in de tuin komen te staan. Bij een inheemse bloemenweide maken we gebruik van streekeigen soorten, want de soorten en de totale vegetatie moeten passen in de omgeving en herkenbaar zijn. Als er eenmaal een streekeigen vegetatie is aangelegd, is goed beheer cruciaal. Goed beheer is afgestemd op de aanwezige soorten en de lokale omstandigheden. Uiteindelijk versnelt de werkwijze van Heem de benodigde verschraling waarbij een stabiele kruidenvegetatie kan ontstaat. Goed beheer is afgestemd op de aanwezige en gewenste soorten en de lokale omstandigheden.”
Onderstaande foto’s zijn gemaakt op bestaande Heemlocaties en geven zo een goed beeld van wat u kunt verwachten.
Hoe combineer je een bloemenweide met de 5 pijlers van De Levende Tuin?
Een bloemenweide is een manier om De Levende Tuin toe te passen in je omgeving.
- Bodem: Een bloemenweide gaat gepaard met een gezond bodemleven. De grond biedt ruimte aan een evenwichtig schimmel- en bacterieleven, aan wormen, polletjes, kevers en bijvoorbeeld egels.
- Voedsel: Veel planten die in een bloemenweide groeien bieden voedsel voor dieren. Denk aan nectar voor bijen of zaden voor vogels. Ook mensen vinden er voedsel, zoals Kamille voor in de thee, Veldzuring en Paardenbloemen voor in de sla. Bij het eten van wilde planten moet je wel goed weten wat je doet, want sommige plantensoorten zijn giftig.
- Dieren: Bloemenweiden trekken enorm veel dieren aan, van insecten tot vogels en van vlinders tot amfibieën.
- Energie: Er is onderzoek gedaan naar het inzaaien van bloemenweiden onder zonnepanelen en op daken. Hiermee verhoogt het rendement van je zonnepanelen en de biodiversiteit in de omgeving.
- Water: In een bloemenweide kun je heel makkelijk een waterpoel aanleggen. Deze kan bijvoorbeeld dienen voor de afvoer en het laten infiltreren van regenwater door een zogenaamde wadi. Langs een waterpoel groeien prachtige planten zoals Kattenstaarten, Fluitenkruid en Koninginnenkruid.
In onderstaande film van NGF Natuurprijs
geeft Gert-Jan meer informatie over Heem:
Wilt u een bloemenweide in uw (bedrijfs)tuin creëren?
Neem dan contact met ons op: